niedziela, 22 września 2013

Mus jabłkowo-cynamonowy








W tym roku pierwszy raz zaczęłam robić przetwory na zimę. Po tym jak otworzyłam dziadkowe powidła śliwkowe i kompot z truskawek powiedziałam sobie że w tym roku będę otwierać swoje słoiki. I tak też część letnich owoców, a także warzyw wylądowała szczelnie zamknięta w kuchennej szafce.
No, ale już oficjalnie mamy jesień więc co za tym idzie na działce dojrzewają pyszne jabłka w ilościach sprzyjających robieniu musów, dżemów i kompotów. A co do jabłek ? Oczywiście cynamon ! Połączenie idealne.






przepis / na dwa duże słoiki / 

ok. 2 kg jabłek 
5g cynamonu
cukier *

Jabłka obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazdek, a następnie kroimy na małe kawałki do garnka. Jeżeli jabłka nie są zbyt soczyste dolewamy trochę wody. Dusimy przez 30 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy łyżeczkę cynamonu i cukier do smaku, przykrywamy przykrywką, dusimy jeszcze około 20 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Ja zazwyczaj zagotowuję słoiki pól godziny.Czekamy aż ostygną i przechowujemy w zacienionym miejscu lub w lodówce. 

*ilość cukru zależy od słodkości jabłek, oraz waszych kubków smakowych :)



Mus idealnie pasuję do naleśników lub tak jak to ja z mamą lubię najbardziej z ryżem na mleku.


6 komentarzy:

  1. mus z jabłek i cynamonu <3 moje ukochane klasyczne połączenie, najlepszy z wszystkich przetworów, idealne jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z cynamonem musu nie robiłam, ale na szczęście mam jeszcze pełno jabłek koło domu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mus jabłkowy! Jadam go nawet z kanapkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mus jabłkowy jest mi dobrze znany - maminy robota :) Lubię - i to chyba wystarczy. Stało się - musiałam to napisać, bo ciążyło niemiłosiernie. Nie wiem jak ty się do tego odniesiesz -- www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń